Entrecôte är en styckningsdetalj på nötkreaturet som är mycket populärt att grilla. Detaljen återfinns mellan högreven och biffen, vilket har gett dess karaktäristiska namn från franskan; Entre côte, ”mellan revbenen”. Fetthalten är hög, ofta över 15%, och en riktig Entrecôte skall ha tydligt insprängt fett runt mittenpartiet av köttet. Köttet anses extra fint om det finns rikligt med marmorering jämnt fördelat i biten.

Entrecôte, utmärkt med rött på bilden
Då dagens väder var riktigt gynnsamt för grillning kunde jag helt enkelt inte låta bli. Jag svängde inom vår lokala ICA på hemvägen, som för övrigt har ett mycket rikt utbud av olika sorters kött, för att hitta en lämplig bit att grilla. Denna gången föll lotten på en 700 grams bit Entrecôte. 
Ofta brukar jag marinera köttet timvis för att få fram rökighet, sälta eller någon annan karaktäristisk smak för dagen, men idag kände jag för att hålla det idag. 
En kylig dag i April hade jag förmånen att träffa killarna som representerade Lund i Grill SM.
Vi talade om olika grilltekniker och om hur de skulle förbereda Entrecôn, vilken var en av de obligatoriska styckdetaljerna för tävlingen. Jag blev smått chockerad när jag fick reda på att det enda de skulle använda var: Salt, peppar och rapsolja. Som svar på tal förklarade de att oljan kommer att antända glöden och skapa en flamgrillning. Lagom till vårt samtal med en viss skepsism från min sida var över fick jag smaka på köttet de simultant hade grillat – Fantastiskt! Så enkelt, så rent – Så gott. 
Entrcôte med bra marmorering
I mitt fall köpte jag en hel köttbit. Ofta finns det färdigskivat kött att köpa, men jag föredrar personligen att bereda köttet själv. Börja med att putsa köttet på ytorna. Ofta kan det finnas ganska sega rester av hinnor och annat på Entrecôte som med enkelhet kan sänka den kulinariska upplevelsen, så lägg gärna lite tid på att få en ren köttyta.
Notera glansigheten som rapsoljan skapar på köttet
När köttet är skivat i cirka 1,5-2 cm tjocka skivor lade jag dem i en påse tillsammans med rikligt med rapsolja. Här fick de dra i cirka 10 minuter innan jag lade dem på den svala delen av grillen. Först här saltade och pepprade jag dem.

Dagens recept var således enkelt: 
Entrecôte. Salt, peppar och rapsolja. Och flammor. 

När köttet är kryddat läggs de således på direkt värmekälla. Ganska omgående kommer köttet att börja droppa olja på glöden, vilket skapar själva flammorna. Flammorna är viktiga för att köttet skall få rätt smak, så bli inte rädd, så länge du vänder bitarna tillräckligt ofta kommer du ej att bränna dem.

Tillagningstiden är kort, cirka 2-3 minuter per sida.

Flamgrillad Entrcôte med sallad och bearnaisesås
En riktigt god, och enkel, variation som jag garanterat kommer att prova på igen. Våga hoppa över marinaden någon gång, Ni kommer inte att ångra Er! 
Flamgrillad Entrecôte