Grillade viltfärsburgare med ädelost och baconlindade lökringar

De allra flesta av oss är relativt eller t.o.m. mycket familjära med hamburgaren och det finns lika många variationer som det finns kockar. Dock är det lite mer sparsmakat med varianter som faller oss jägare på läppen. Vi har tillgång till det renaste och bästa kött som finns, vårt vilt. Vilt har dock generellt en liten nackdel när det kommer till att göra exempelvis hamburgare – Det är magert. Och magert i matsammanhang kan lätt bli synonymt med torrt. I detta recept visar jag dock ett sätt som gör att din hamburgare kommer bli allt annat än torr.

Som om detta inte vore nog kommer jag att bjuda på ett extremt enkelt, men fullständigt lysande tillbehör: Baconlindade lökringar.

Du behöver följande;
600 gram viltfärs, gärna på vildsvin
1 paket bacon
Baconfett

1 stor gul lök

Hamburgertillbehör
Hamburgerbröd
Hamburgerdressing, gärna gjord på majonnäs
Ädelost, exempelvis blåmögelost
Rödlök
Inlagd gurka
Tomat
Hamburgerdressing, gärna gjord på majonnäs

Tips – Picklad rödlök är ett mycket trevligt inslag i de fall man vill ha lite extra syra i sin hamburgare. Inne på Karnivor.se kan du hitta recept på hur du gör din egen picklade rödlök.

Baconlindade lökringar

Börja med att skiva löken i jämna skivor så att du får ut ringarna hela. Se till att lökskivorna är relativt tjocka, runt 5-7 mm. Pilla av de största ringarna från löken. Nu har du dina lökringar klara för baconlindning. Linda baconen runt lökringarna varsamt. När du kommer varvet runt klämmer du till änden mot där du startade, det räcker för att hålla baconen på plats.

Baconlindade lökringar

Viltfärs till hamburgare

 Börja med att plocka fram köttfärsen från kylen och salta och peppra ordentligt. Normalt sett brukar man säga att det räckor om man kryddar ytan av en hamburgare, men när det gäller viltet som har en kraftigare karaktär än nötköttet så föredrar jag att krydda även blandningen.

Viltfärsburgare

När viltfärsen är kryddad är det dags att tillsätta fett, i detta fall baconfett. Baconfett har många fördelar – Det är lättillgängligt, värmetåligt och framförallt exceptionellt gott i hamburgare gjorda på vilt. Dock kan man använda sig av diverse olika sorters animaliskt fett för att höja smaken.

Blanda runt smeten ordentligt tills det inte finns några klumpar. Det är viktigt att smeten är helt jämn för att undvika torra partier i burgaren. Glöm inte att vi siktar på burgarnas Rolls Royce här!

När smeten är jämn och fettet och kryddorna är jämnt fördelat formar du fyra stycken hamburgare á 150 gram styck. Undvik att göra burgarna för små då dessa tenderar att snabbt bli övergrillade. Tänk även på att inte göra hamburgarna för höga från början då de även höjer sig när de blir varma.

Viltfärsburgare 4

När lökringarna är färdiglindade och hamburgarna är formade passar det bra att starta grillen. För Er som använder kolgrill rekommenderar jag att Ni använder vanlig kol och inte briketter vid grillning av hamburgare. Vanligt kol brinner generellt hetare än briketter, vilket är önskvärt i detta fall.

Het glöd

När grillen är ordentligt varm är det dags att lägga på lökringarna och hamburgarna. Börja med att lägga lökringarna strax utanför kolen eller brännarna så att de endast nås av den indirekta värmen. Direkt över värmen lägger du dina hamburgare.

Viltfärsburgare 5

När hamburgarna är nästintill klara är det dags att flytta dem bort från värmen för indirekt grillning. I detta skede passar det bra att grilla lökringarna snabbt direkt över elden för bra yta. När detta är klart flyttar man tillbaka dem för indirekt grillning.

Viltfärsburgare 6

Lägg nu på osten på burgarna. För Er som tycker om ost med lite karaktär kan jag rekommendera blåmögelost, en vällagrad cheddar eller varför inte Gamle Ole?

Massor med godsaker  

Viltfärsburgare
Viltfärsburgare med ädelost
Baconlindande lökringar
Baconlindande lökringar

Hamburgerbröd

När osten är placerad på hamburgarna körs köttet och lökringarna under lock i några minuter. Det är bra om grillen är relativt het, gärna runt 200 grader.

Nu har osten smält och det är dags att plocka av hamburgare och lökringar från grillen. Passa gärna på att ge hamburgerbrödet lite yta i grillen. Det både ser trevligt ut och ger lite extra karaktär. För Er som inte bakar sitt eget hamburgerbröd kan jag varmt rekommendera Friscobröd som finns i de flesta välsorterade mataffärer.

Sätt varsamt ihop din vildhamburgare och njut av en sann smaksymfoni samtidigt som du stiftar bekantskap med världens kanske godaste hamburgertillbehör, baconlindade lökringar.

Viltfärsburgare och baconlindade lökringar

Låt maten väl smaka, Karnivor!

Grillade viltfärsburgare med ädelost och baconlindade lökringar