Älgjakten är i full gång, och några jägare har redan haft förmånen att fälla skogens konung. En tidlös bedrift med anor långt tillbaka i vår historia.

Älgköttet är en av våra mest populära viltsorter på matbordet, föga förvånande. Det är, beroende på detalj, ett otroligt mångsidigt kött som erbjuder stor variation; har du exempelvis provat älgkebab eller grillad älgfärslimpa?

Idag skall vi dock prova någonting helt annat: Whiskyrökt älgstek. En riktigt rustik kötträtt som passar väl till söndagsmiddagen eller till middagen i goda vänners lag.

Vid upprepade tillfällen har jag hört älgstek i stort sett skall vara omöjligt att tillaga på annat sätt än som en traditionell ungsstek, och det går definitivt inte att grilla. Jag hävdar att det är ett direkt felaktigt påstående.

Älgsteken är en mycket mager styckdetalj, cirka 2 gram per 100 gram kött, vilket gör det extremt känsligt för överstekning. Köttet blir inte bara känsligt för hög värme, utan även för snabb värmeökning. Lägg till den yttersta synden, folieinslagning efter tillagning. Resultatet blir en stek vilken skulle passa bättre som kanonammunition än som föda.

Hemligheten med att behålla älgstekens naturliga saftighet är primärt två saker: Rätt temperatur och tid. Just dessa två skall vi lägga fokus på idag. Och Whisky.

Du behöver följande;

Älgstek av valfri vikt. 

Marinad:


1,5 dl rapsolja.
3 msk kinesisk soya.
Färskmalen svartpeppar.
Salt.
Paprikapulver.

Farinsocker.

Whisky (företrädelsevis en söt och ej för rökig).


Rökmedel med Whisky-karaktär. Jag rekommenderar Mackmyra grillspån vilka är tillverkade av gamla Whiskyfat.

Börja dagen innan rökningen med att putsa steken fri från alla hinnor och överflödigt fett. Blanda ihop marinaden och smaka av, marinaden skall ha en distinkt Whiskeysmak utan att vara för spritig och en riklig sälta. Häll marinaden i en påse tillsammans med älgsteken och förslut så att steken är helt omsluten av marinad. Låt paketet ligga i kylskåp ett dygn. Man kan, likt undertecknad, i rent terapeutiskt syfte massera runt marinaden runt köttet några gånger under tiden som köttet marineras för att säkerställa att hela köttbiten blir ordentligt marinerad.

När steken har fått marinera ett dygn i kylen tas det fram i god tid innan tillagning. De bästa förutsättningarna får man om köttet håller närmast rumstemperatur innan tillagning. Under tiden som köttet ligger framme passar det bra att blötlägga rökmedlet. Se till att täcka detta helt med vatten så att det absorberar så mycket vätska som möjligt.

Dags att tända grillen. Ett tips är att använda värmepistolen, snabbt och effektfullt. 

Förbered grillen för indirekt grillning genom att lägga upp två glödbäddar i grillen där mitten hålls fri för köttet. Låt briketterna bli ordentligt varma.

Röka älgstek
Placera älgsteken mellan glödbäddarna för indirekt grillning innan du lagt på rökmedel. Redan nu har steken en härlig Whiskydoft!

Placera köttet mellan glödbäddarna. Glöm inte att använda en bra termometer! Bra måltemperaturer 

är 55 grader för rare, 62 grader för medium och 68 grader för well done.

Röka älgstek
Rökmedlet blötläggs med fördel minst en timme innan det läggs på kolbädden, då ryker det längre.

 Häll ur överskottsvattnet från rökmedlet och förbered för att lägga ned det i grillen.

Röka älgstek
Det finns en rad olika tillbehör för att röka i grillen, men det enklaste är att helt enkelt lägga rökmedlet direkt på glöden.

Placera rökmedlet direkt på glöden. Fuktigheten i träet kommer att förhindra det från att fatta eld samtidigt som det kommer att ge en tjock, smakrik rök. Doften är svår att ta miste på, här är det 

riktig mat på gång!

Röka älgstek
Sekunder kvar tills den härliga whiskeyröken fyller grannskapet. 

Det tar någon minut innan rökutveckligen startar.

Röka älgstek
Rökning är inte bara ett roligt sätt att använda sin grill på, det är det ultimata testet av grannsämjan. 

Stäng locket på grillen direkt och inled indirekt grillning. Se till att ha spjällen öppna för att ge kolen tillräckligt med syre.

Röka älgstek
När man grillar magra bitar gäller det att skynda långsamt. Älgstek trivs bra runt 90-110 grader.

Reglera grillens spjäll för att nå en jämn temperatur i grillen mellan 90-110 grader. Primärt regleras grillens temperatur genom det nedre spjället och varmluftens flöde via det övre.

I takt med att rökmedlet förbrukas ha nytt förberett för att fylla på. En älgstek tar sin tid att tillaga på såpass låg temperatur, räkna med 1,5-2 timmar. Dock är det värt det, tålamod är en dygd när det gäller stora, magra detaljer.

Röka älgstek
Det är frestande att skära i steken direkt, men ge den tid. Låt den vila i minst 15 minuter innan den trancheras.

Cirka 2 timmar senare – Termometern ljuder! Den Whiskyrökta steken har nu en innertemperatur på 58 grader och det är dags att ta ut köttet från grillen. En detalj som denna trivs bäst av att få vila öppet på en rejäl skärbräda av trä. Glöm allt vad folie heter, det kommer att fortsätta tillaga köttet och den självuppfyllande profetian om att älgstek är torrt blir ett faktum.

Röka älgstek
Rökt älgstek med en härlig ”bark”. Whiskydoften går inte att ta miste på.

Köttet bör nu ha en riktigt trevlig yta med en väl tilltagen bark. Doften av vilt, Whisky och farinsocker är fullkomligt fenomenal.

Röka älgstek
Rökt älgstek, allt annat än torr. 

 När köttet har fått vila ordentligt, åtminstone 15 minuter, är det dags att tranchera köttet. Det är viktigt att inte tumma på detta då köttsaften bokstavligt talat kommer att forsa ur köttet. En bra tumregel är att man skall kunna ta på steken utan minsta obehag innan det är dags att skära i den.

Servera steken tillsammans med valfria primörer, företrädelsevis rotsaker och en rik peppar eller whiskysås. Och som alltid vid servering av skivat kött så skall salt och peppar stå på bordet vid servering.

Låt maten smaka, Karnivor.

Whiskyrökt älgstek