Köttfärslimpa serverad tillsammans med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon kan utan större förbehåll kallas för en riktig Svensk klassiker. Traditionellt sett tillagas den med blandfärs i ugn, företrädelsevis i en lergryta. Rätten är mycket populär och passar bra efter ett kallt jaktpass i skogen.

Karnivor bjuder idag på en modern tappning av denna klassiker som istället grillas, med fördel i kolgrill för ett litet rökigare resultat.

Du behöver följande;

800 älgfärs. 


En hel gul lök.

Gröna oliver utan kärna.

5 msk ströbröd.

1,5 dl mjölk.
Vitpeppar.
Salt.
Vitlökspulver.


Tillbehör:

Potatis. 
Rårörda lingon.

Till såsen:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
    12 dl vispgrädde
  • 2 tsk kinesisk soja
    12 krm svartpeppar

Börja med att blanda ströbrödet med mjölken i en bunke av större storlek. Låt blandningen svälla i cirka 10 minuter. Riv gullöken fint och skiva oliverna i mindre bitar. Blanda efter detta i den rivna gullöken i blandningen tillsammans med kryddorna och de skivade oliverna. Rör om.
Blanda nu i älgfärsen och rör om noggrant. Det färdiga resultatet skall bli en jämn och smidig smet. Ställ efter detta smeten i kylskåp för att vila cirka 20 minuter.

Forma smeten till en limpform på en bit aluminiumfolie

När smeten fått vila formas den till sin limpform på ett dubbelvikt stycke aluminiumfolie alternativt en aluminiumform.

Placera älgfärslimpan mellan glödbäddarna för indirekt grillning
Placera älgfärslimpan mellan glödbäddarna (alternativt mellan brännarna i gasgrill) och stäng locket för indirekt grillning. Har du en grill med termometer är en bra temperatur 170 grader. 
Under tiden som köttet grillas kan man med fördel koka potatisen och reda brunsåsen. 
Låt köttfärslimpan grilla i cirka 40 minuter. Många täcker sin köttfärslimpa med folie under tillagning, men jag föredrar att grilla den utan folietäcke för en trevlig grillyta. 
För bästa resultat bör en grilltermometer användas. För älgfärs är 58-62 grader i innertemperatur ett bra riktmärke för älgfärslimpa. 

Grillad älgfärslimpa
När älgfärslimpan är klar tas den ut och kan med fördel vila i cirka 10 minuter innan tranchering. 
Servera tillsammans med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon. En klassisk rätt i en modern tappning, perfekt för hela familjen.
Grillad älgfärslimpa serverad med potatis, brunsås och 
rårörda lingon – En klassiker i modern tappning! 
Fotnot: Om du inte tycker om oliver kan dessa bytas ut mot exempelvis fetaost eller olika sorters paprika.
Grillad älgfärslimpa