Den har legat i frysen ett bra tag nu, men idag var det äntligen dags att tillaga älgsteken. Påpassligt såhär på en söndag och allt. Men denna söndagssteken är allt annat än traditionell, den skall nämligen grillas.

Det förekommer en hel schamaniliknande sanningar kring älgstek; ”Den blir torr om man inte tillagar den i låg temperatur under flera timmar”, ”Den lämpar sig inte grillning” och så vidare. Det kunde inte vara mer fel, allt hänger som vanligt på tillagning och förberedelserna.

Först putsar man biten noggrant från senor och eventuellt fett, vilket det i regel är sparsamt av på älgstek. Därefter lägger man älgsteken i en enkel marinad, i mitt fall gjord på:

1,5 dl rapsolja.
3 msk kinesisk soya.
Färskmalen svartpeppar.
Salt.
Vitlökspulver.
Starkt paprikapulver.
Några stänk cayennepeppar.
En skvätt Whisky (viktigt, om Ni frågar mig).

Älgstek marinerad i 24 timmar.

Älgstek är varken segt eller torrt, däremot har den en benägenhet att bli just segt och torrt om man inte sköter sina kort rätt innan tillagning. Min älgstek marinerades i cirka 24 timmar innan tillagning, och låg i rumstemperatur i cirka 4 timmar innan tillagning. Det är sällan några problem att hålla hela köttbitar i rumstemperatur såpass lång tid då den intakta strukturen skyddar mot diverse bakterietillväxt. Däremot är malt kött väldigt känsligt för att förvaras i rumstemperatur längre stunder. 

Viltkött har en helt annan smak än den man är van vid från våra tamboskap, detta innebär att köttet är känsligare för att överkryddas. Personligen vill jag att mitt viltkött skall kännas så ”ren” som möjligt.

Som alltid när man grillar större bitar kött bör man undvika s.k. direkt grillning, d.v.s. grillning direkt över glöden. Det går, men det är svårt att få till rätt innertemperatur på köttet utan att bränna ytan. Därför var indirekt grillning, eller BBQ, det självklara valet för min älgstek.

Grillad älgstek – Grillad med indirekt grillning
Älgsteken kräver något högre innertemperatur än exempelvis rostas eller rostbiff för motsvarande resultat, men jag rekommenderar 62 graders innertemperatur för medium.  
Grillad älgstek – Innertemperatur 62 grader

När köttet nått önskad innertemperatur tas det snabbt bort från grillen för att få vila i minst 10 minuter. Här är det viktigt att inte lägga köttet i folie eller liknande då detta kommer att resultera i att köttets innertemperatur fortsätter stiga – Och resultatet är ett torrt och segt kött.

Grillad älgstek – Låt vila minst 10 minuter innan servering

När köttet har vilat är det dags att skiva upp det i lagom tjocka skivor, personligen föredrar jag runt 1,5 cm tjocka skivor. Som vanligt när man tillagar hela köttstycken serveras bitarna saltade och pepprade.

 Grillad älgstek serverad med färskpotatis, whisky och pepparsås, 
rårörda lingon och krispiga ärtor. En nordisk delikatess! 
Älgsteken serverades med färskpotatis, whisky och pepparsås, rårörda lingon och gröna ärtor – En fullständig succé! Till och med vår annars kräsna 2-åring åt med god aptit.

Detta är en rätt jag rekommenderar varmt – Kanske den bästa hittills i Karnivor.se:s tjänst.

Väl bekomme! 

Grillad älgstek