Jag har provat mycket i grillen, men fram tills idag aldrig hel kyckling. Varför vet jag egentligen inte, då vi äter ganska mycket av den varan här hemma.

Idéen fick jag när jag var iväg med familjen och veckohandlade på Citygross när jag fick syn på den färska kycklingen, så med andra ord var det ett riktigt infall – Och jag är glad att jag gjorde slag i saken!

Då det var första gången jag gav mig på detta gjorde jag som alla andra villrådiga grillare – Jag googlade. De flesta sidor jag besökte verkade innefatta någon sorts marinad med citron och/eller lime, och det är verkligen ingenting jag föredrar i min mat. När det är grillat så ska det smaka grillat.

Därför gjorde jag en egen rubbing enligt:

0,5 dl rapsolja
3 msk kinesisk soja
Cayennepeppar
Lökpulver
Paprikapulver (starkt)
Chilipeppar

En närproducerad kyckling – Rubbad och klar. 

Blanda först ihop olja och soja. Häll därefter i alla kryddorna. Nu bör man ha fått en pasta, denna rubbar (knider) man in kycklingens skinn med. Sedan låter man kycklingen ligga i kylen någon timme innan grillning. Kycklingen bör ligga i en väl tilltagen bit folie som försluts upptill.

När man skall grilla mer än cirka 20 minuter bör man alltid ta hjälp av en grilltermometer, och så även i detta fallet. Jag placerade termometern i ena bröstfilén in till bröstbenet, även om många säger att denna skall placeras in genom låret. Grillmetoden för dagen var indirekt grillning då direkt grillning är direkt olämpligt för stora bitar.

Kycklingen efter grillfas 1 (efter folien). Notera termometerns
placering i bröstfilén. 

När grillen var varm så placerade jag kycklingen mellan glödbäddarna i mitten och satte på locket. I detta skede är fortfarade kycklingen omsluten helt av folie. Först när kycklingen når cirka 60 grader skall folien öppnas och ösas. Efter detta kan man ta bort folien och grilla under lock till 82 grader som är den ideala tiden för hel kyckling.
Under de resterande 22 grader kommer kycklingen att få den fina yta man förväntar sig av en grillad kyckling (d.v.s. en som är färsk och inte har legat på ICA i en påse och svettats i 20 timmar).

Hel kyckling – Klar!

Efter cirka 45 minuter hade kycklingen nått en innertemperatur på 82 grader – Klar! Här är det mycket frestande att skära upp kycklingen direkt för servering, men här måste jag höja ett varningens finger – Köttet kommer i detta läge vara såpass varmt att om man skär i det, kommer all vätska att forsa ur köttet. Vänta därför tills kycklingen har fått vila i åtminstone 20 minuter.

Serverades tillsammans med sallad och bearnaisesås. 
Jag är mycket nöjd med resultatet, speciellt med tanke på att det var första gången jag provade metoden. Om Ni brukar köpa grillad kyckling i affären kan jag verkligen rekommendera Er att prova detta – Ni kommer att bli chockade över hur saftig en grillad kyckling faktiskt kan vara. Dessutom är det ganska trevligt att avnjuta en grillad kyckling utan socker och tillsatser som det finns rikligt av i den färdiga.

Detta kommer jag att göra om, men till nästa gång skall jag fundera på hur man skulle kunna få mer smak på själva köttet – Då det primärt var skinnet (som för övrigt smakade gudomligt) där smaken fanns – Tips mottages tacksamt!

Grillad hel kyckling