Högrev tillhör en av de mest populära delarna för grytor och andra långkok, då det i regel kräver lång tillagning för att inte bli segt. Detta gäller i stort sett allt framdelskött, men i fall där man arbetar med mindre bitar kan man tillaga dem betydligt snabbare. Högrev används ofta i köttfärs, se gärna Lasagne med högresfärs och keso. Högrev håller relativt mycket fett, mellan 10-20%.

 
Högrev, markerad med rött på bilden

Efter en lång dag på stranden var det dock inte tal om något långkok, utan snarare att få ihop något snabbt. Dagens recept går väldigt snabbt, och rekommenderas vid tillfällen man vill briljera för vännerna vid grillen – För detta är svårt att misslyckas med!

Du behöver följande:

700 gram skivad högrev, grill steak. 

Potatissallad.

Grönsallad toppad med balsamvinäger.

Marinad med sting:

1,5 dl rapsolja.
3 msk kinesisk soya.
Färskmalen svartpeppar.
Salt.
Vitlökspulver.

Rikligt med cayennepeppar*!


*Cayennepeppar kan bytas ut till paprikapulver för dem som är känsliga för stark mat. 

Börja med att putsa köttet på de ställen som håller onödigt mycket fett och hinnor, men kom ihåg att visst fett behövs vid direkt grillning. När du putsat färdigt köttet lägger du det i marinaden och låter köttet i vila cirka en timme i rumstemperatur. Nu kommer högreven att ha hunnit dra åt sig en hel del smak, och muskelfibrerna är avslappnade. Marinera köttet i kyl om du skall grilla det direkt efter!

Förbered grillen för direkt grillning, d.v.s. med en ”vanlig” glödbädd som täcker hela ytan där du har tänkt att grilla. Säkerställ att kolen är riktigt varm innan du börjar grilla köttet!

Marinerad högrev i skivor, grill steak, på grillen. Doftar underbart!

Grilla högreven på direkt värme och vänd relativt ofta. En helt fantastisk doft utlovas vid detta steg.
Grilla bitarna cirka 10 minuter totalt, men var noga med att vända dem kontinuerligt. Detta är viktigt då högrev håller en hel del fett och bindväv som annars kan börja brinna och/eller bli seg.

Grillad högrev, grill steak, serverad med potatissallad och grönsallad.
Servera direkt tillsammans med potatissallad och grönsallad. Rätten är både god och snabbgjord. Och inte minst kommer du att imponera på dina vänner med din nyvunna talang för kött!

Grillad högrev