Ofta när man talar om de bästa bitarna på nötet så handlar det om oxfilén. Oxfilé är en mycket bra styckningsdetalj, men är förhållandevis dyr och känslig p.g.a. sin låga fetthalt.

Rostasen sitter i rostbiffen, se rödmarkering

Rostas är den inre muskeldelen av rostbiffen. Rostas brukar kallas den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén, men den är avsevärt billigare med nästan halva priset per kg. Köper man en hel rostbiff ingår även den s.k. rostasfilén. Svensk rostas är, även med internationella mått, att betraktas som en fin köttbit. 

Indirekt grillning av rostas


En av mina klara favoriter, ja näst intill paradrätt faktiskt, är hel rostas som grillas på kolgrill (Weber så klart). Att grilla på traditionellt sätt med öppen grill och direkt värme är en dålig idé när det gäller stora köttbitar, utan indirekt grillning med lock är att föredra. Grillar man med direkt värmekälla kommer man att få en bränd yta och en näst intill rå kärna. 

För bästa resultat används en köttermometer där en innertemperatur på mellan 58-62 grader skall uppnås. 


Rostas grillad till 60 graders innertemperatur

Med detta sagt vill jag slå ett slag för rostas – Ett fullgott alternativ till oxfilén både smak och konstistensmässigt. Dessutom oerhört prisvärd. 
Grillad rostas