Köttbullar är något av en nationalrätt i Sverige och formeln för den perfekta köttbullen är, trots drygt 300 hundra år av köttbullsrullande, ännu ett omtvistat ämne. Blandfärs säger vissa, nötfärs säger andra. Egentligen är det endast den geometriska formen på rätten som är den gemensamma nämnaren bland kockarna. 

Nordiskt vilt, med en Italiensk twist

Idag kommer dock Karnivor att bjuda på något Ni gissningsvis aldrig har provat förut: Grillade älgköttbullar – med en twist av Italien.

Du behöver följande;

Till älgköttbullarna

800 gram Älgfärs
1 dl riven parmesan
Två hela ägg
Ströbröd
En stor gul lök
1,5 dl grädde
Kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Tomatsås:

2 burkar finkrossade tomater, exempelvis Mutti Polpa

Soltorkade tomater
Färsk basilika
Gul lök
Vitlök
Tomatpuré
Grönsaksbuljong
Oregano 

Pasta. Gärna en bred variant som exempelvis Papardelle.

Inled med att göra tomatsåsen. En riktigt bra tomatsås tar tid för att man skall ge alla smaker möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.  
Finhacka löken
Börja med att finhacka den gula löken och vitlöken och bryn upp dessa i en kastrull eller gryta. Under tiden som löken bryner passar det bra att finhacka den färska basilikan och de soltorkade tomaterna. 

Bryn den gula löken och vitlöken tills den får fin färg och mjuknar
Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan
När löken har mjuknat och fått fin färg slår Ni i den färska basilikan och de soltorkade tomaterna tillsammans med löken. Nu tillsätter man även en liten mängd vatten och en buljongtärning. Sätt ner värmen och låt kompotten sjuda en liten stund. 
Låt kompotten sjuda försiktigt en liten stund. En riktigt angenäm doft utlovas.
När kompotten har fått sjuda en stund och buljongen är helt upplöst är det dags att tillsätta cirka två matskedar tomatpuré och krydda med oregano efter smak. Blanda runt ordentligt och låt det hela dra sig i ett par minuter.

Låt tomatsåsen sköta sig själv medan du börjar med köttbullarna


Nu är det dags att hälla i de krossade tomaterna. Blanda runt såsen ordentligt och ställ ner värmen så att såsen kan stå under lock utan att koka över. Nu sköter den sig i stort sett själv, och blir egentligen bara bättre och bättre ju längre tid man ger den. 
När tomatsåsen står och sjuder i lugnan ro är det dags att sätta igång med köttbullarna. Då älgfärs är erkänt magert så kräver det att man tillsätter fett. I detta recept så tillsätter vi två fettkällor, grädde och parmesan, två erkänt goda smakförstärkare.

Börja med att riva en stor gul lök och blanda ihop den tillsammans med älgfärsen. Ta sedan och blanda i alla resterande ingredienser förutom ströbröd. Nu kommer Ni att ha en förhållandevis blöt smet så avsluta med att försiktigt sikta i ströbröd tills Ni får en bra konsistens på blandningen för att hantera senare. 
Ställ in den färdiga smeten i kylen i cirka 15-20 minuter. Detta kommer att underlätta hanteringen när man skall rulla köttbullarna. 
Blanda i lök, grädde, ägg, soja, ströbröd och rikligt med parmesan
Under tiden som blandningen står i kylen passar det bra att sätta igång grillen. Förbered grillen för indirekt grillning med en kolbädd som täcker cirka 50 procent av gallerytan. Sikta på att grillen skall ha en gallertemperatur på cirka 180-200 grader. Tänk på att ha ett rent och uppvärmt galler för att undvika att köttbullarna fastnar. Till detta recept fungerar vanligt grillkol såväl som briketter utmärkt. 
Starta din kolgrill med en varmluftspistol – snabbt, smidigt och effektfullt. 
När smeten har stått i kylskåpet i 15-20 minuter är det dags att rulla köttbullarna. Karnivor rekommenderar att Ni använder plasthandskar vilken underlättar processen avsevärt då smeten är relativt kladdig. 
Färdigrullade älgköttbullar i väntan på kolgrillen
När köttbullarna är färdigrullade och grillens temperatur är rätt är det dags att sätta igång.
Placera köttbullarna på den glödfria ytan med mellanrum mellan dem och sätt på locket på grillen. Reglera spjällen så att du får en lufttemperatur mellan 180-200 grader.

Placera älgköttbullarna på den glödfria sidan inledningsvis
När älgköttbullarna har varit under lock i cirka 20 minuter är det dags att ge dem den sista touchen: En fin grillyta. Här kommer sojan att hjälpa till, förutom med smaken, med sitt sockerinnehåll som ger en lätt karamelliserad yta. 
Dags att ge älgköttbullarna yta. Grilla dem direkt över glöden ett par minuter. 
Ta en stekspade i metall och fös över köttbullarna direkt till sidan med glöd. Processen är lik den vid traditionell köttbullsstekning, men avsevärt roligare med all rök och lukt som uppkommer.
Grilla älgköttbullarna direkt över glöden ett par minuter eller tills du är nöjd med färgen. Tänk dock på att inte vara överambitiös då resultatet kan bli att de blir onödigt torra.

Älgköttbullar med härlig grillyta 

Koka din favoritpasta och servera tillsammans med köttbullarna och den mustiga tomatsåses. Garnera med riven parmesan. Det Nordiskt köket möter det Italienska i en ljuvlig symfoni.

Grillade älgköttbullar serverade med mustig tomatsås och pasta

Låt maten väl smaka, Karnivor! 

Grillade älgköttbullar med italiensk twist