Få har nog missat den enorma uppmärksamhet som köttskandalen kring hästköttet i Findus lasagne har fått. Denna historie är mycket tragisk på flera plan, men har enligt min mening ofta haft fel fokus.

Många tenderar att fokusera mer på hästköttet än på det verkliga problemet – Kriminaliteten och försöken till att mörka sanningen.

Hästkött var en vanlig proteinkälla i Sverige under den förkristna eran. Först med kristendomens intågande kom konsumtion av hästkött att bli tabulagd och det ansågs som smutsigt att äta och slakta häst. All hästslakt sköttes därför av rackaren, bödelns son. Hästkött är relativt ovanligt i dagens Sverige, men återfinns fortfarande i exempelvis smörgåspålägget ”Hamburgerkött”.

Hästkött konsumeras fortfarande på många platser i världen och man behöver inte ge sig längre bort än Italien för att se en helt annan bild av köttet, där räknas det nämligen som en riktig delikatess.
Faktum är att hästkött är otroligt rikt på protein, har lågt fettinnehåll och innehåller mycket nyttigheter som exempelvis omega 3 och rikligt med järn. Många jämför det med nötkött, fast med nyttigare fett.

Hästfilé hos den lokala saluhallen

Hela den här historien gjorde mig väldigt nyfiken på hästkött. Vid ett besök hos vår lokala saluhall såg jag att de sålde hästfilé – Och vilket kött! Till synes likt vårt svenska vilt, magert och mörkrött.

Bli inte förvånade om Ni inom en snar framtid ser en hästspecial här på Karnivor.se!

Hästkött