Nu i helgen var jag på besök hos mina svärföräldrar, och mitt uppdrag var att ordna med någon sorts grillat kött. Sist jag stod för grillningen blev det grillad rostas, men denna gången var jag sugen på något mer rustikt -Ett perfekt tillfälle att vässa mina färdigheter kring flankstek ytterligare!

Innan grillningen inhandlades två flankstekar på cirka 700 gram vardera. Dessa putsades noggrant från bindväv och hinnor (vilket det kan finnas rikligt av på flankstek, slarva ej med detta!).

Då det handlade om såpass mycket kött ville jag inte sätta samma smak på allt, utan jag tillredde en marinad enligt följande recept för den första flanksteken:

1,5 dl rapsolja
0,5 dl kinesisk soja
Grovmalen svartpeppar
Paprikapulver
Cayennepeppar
1 tsk Liquid Smoke

Till flankstek nummer två provade jag något helt nytt, Santa Maria Kentuckey Whiskey. En produkt som jag av en slump hittade på Citygross när jag egentligen var ute efter att hitta råsocker. Produkten är egentligen en sås, alternativt glaze, men jag blev sugen på att prova att marinera flanksteken i denna.

Normalt är jag ingen större vän av marinader som är fabrikstillverkade, men detta lät alldeles för spännande för att hoppas över.

 
Flanksteken fick marinera i kylen i cirka 2 timmar, därefter 
rumstemperatur cirka 1 timma innan grillning. 
Grillningen skedde med briketter och indirekt metod upp till 55 graders innertemperatur. När köttet nått 55 grader togs det till sidorna för direkt grillning ett par minuter på varje sida, för ytans skull.
Innertemperaturen är efter detta cirka 59-60 grader. 
Efter avslutad grillning låter man som vanligt köttet vila i cirka 10 minuter innan man skivar upp det. 

1,4 kilo flankstek, vackert! Längst upp: Kentucky Whisky-marinad
och längst ner en traditionell hickorymarinad (något mörkare yta). 
Båda smakade fantastiskt bra, och varianten som marinerades i den färdiga Kentucky Whiskeysåsen var riktigt god. Då den innehåller en hel del socker fick den en härlig, nästan karamelliserad, yta. Den har inte heller en genomträngande whiskeysmak, utan denna kommer subtilt på slutet, tillsammans med en god rökighet.

Jag rekommenderar båda varianterna!

Hickory och Kentucky Whiskeyflankstek