Lasagne är snart lika svenskt som falukorv eller köttbullar, en rätt som vandrat rakt in i hjärtat hos de flesta familjer. Recepten är många, men grundvarianterna innefattar i stort sett alltid nötfärs, krossade tomater och pastaplattor. Garnera med lite ost, in i ugnen – Ridå.
Enkelt, gott och förhållandevis snabblagad. Inte konstigt att den är en favorit.

Högrev, markerad med rött på bilden

Istället för att använda vanlig nötfärs provade jag denna gången att byta ut denna till högrevsfärs.
Högrevsfärsen är normalt något fetare än den vanliga nötfärsen, 15% mot 10%. Ofta innehåller den vanliga nötfärsen en del högrev, men blandas sedan ut med diverse andra (billigare) delar tills rätt fetthalt uppnås.

Fördelarna med högrevsfärs är att den anses vara mer välsmakande, då fettet fungerar som en smakbärare. Detta gör den i stort sett idealisk för exempelvis hamburgare eller järpar.

Färsen jag fick tag på till dagens rätt var dock betydligt magrare, gissningsvis runt 7%. Om köttet är väldigt rött så kan man räkna med att det innehåller en låg andel fett, något som är att föredra vid tillagning av lasagne. Det finns delar av högreven som är mycket mager, varför högrevsfärsen inte alltid håller de 15% fett som eftersträvas.

Använd alltid krossade tomater av lite bättre kvalité, det ger
ett bättre slutresultat
Högrevsfärsen behandlas annars som helt vanlig nötfärs vid tillagning av lasagne. Man börjar med att steka upp lök och därefter steker man köttfärsen tills den är nästan helt genomstekt, innan detta häller man i krossade tomater av god kvalité (här är det i princip alltid en korrelation mellan pris och smak) och kryddar efter smak. Jag rekommenderar kryddan ”Pasta Rosso” som ger en god smak av lök och soltorkade tomater. 
Byt ut ostsåsen och osten mot Keso, välsmakande och nyttigt
För många är lasagne sånär på synonymt med ostsås, men då min familj försöker att äta så sunt som möjligt har vi under flera år alltid bytt ut all ost mot Keso. Keso är en färsk ost med högt proteininnehåll, vilket ger den dess karaktäristiska vita färg. Dessutom ger den en god ostig känsla utan att för den sakens skull vara för fet. Rekommenderas varmt, även om det ser suspekt ut för den oinvigde.

När du är nöjd med köttfärssåsen, tillsätt keson och blanda ihop allt till en jämn sås. Efter detta skiktar man helt enkelt pastaplattorna och köttfärssåsen som vanligt. Keson används även som garnering på lasagnen. 

Lasagne med mager högrevsfärs och keso


Denna gången lyckades jag verkligen med kryddningen, något som jag annars kan tycka är svårt när man lagar maträtter med stort vätskeinnehåll.

Jag tror nyckeln i dagens lasagne var: Salt, Svartpeppar, Pasta Rosso och Cayennepeppar. Riktigt mustigt.

Högrevsfärsen gav rätten en något mer rustikt intryck, något jag uppskattar mycket. 

Lasagne med högrevsfärs och keso