För Er trogna läsare vet Ni att rostas är lite av en personlig favorit för mig. Sett till pris kontra kvalité sopar rostas mattan med storebrodern oxfilé alla dagar i veckan, om Ni frågar mig.

För Er inbitna grillfantaster är Ni säkerligen bekanta med röksmaken ”Mesquite”. Det är en klassisk röksmak som kommer från Sydvästra Amerika, en riktigt ”Southwest feeling” utlovas. Mesquite passar bra till framförallt lite mer stabila kreationer av nöt- och fläskkött.

Mesquiteflis från Weber, ett träffsäkert alternativ för kolgrillen
Innan jag började grilla lät jag rostasen ligga i marinad i cirka ett dygn. Då man i denna rätt vill låta röken tala passar en standardmarinad gjord på Kinesisk soya, rapsolja, peppar, paprikapulver och lite cayennepeppar bra. 
Lägg mesquiteflisen direkt på den glödande kolen

Förbered grillen för indirekt grillning genom att separera glödbäddarna i vanlig ordning. I mitten av grillen bör det finnas ordentligt med plats för köttet att ligga utan att det utsätts för direkt värme.
När kolen är ordentligt varmt läggs mesquiteflisen på. För den oerfarne rekommenderar jag att vara något sparsam med flisen då en överambitiös applicering av flisor kan ge ett väldigt rökigt resultat.

Rostas som grillas indirekt med mesquiteflis

När glöden är het och rökflisen ligger på är det dags att placera köttet mellan glödbäddarna för indirekt grillning. Ett helt stycke kött kan ta upp röksmak i cirka 30 minuter, så se till att justera rökmängden efter detta.

En härligt rökig bit rostas

När köttet har nått en innertemperatur runt 58 grader (medium-rare) är det dags att plocka ut köttet. Notera den härliga färgen köttet får av röken. Lukten går inte heller att ta miste på. Detta är värdig mat, inget snack.

Mesquiterökt rostas serverad med ugnspotatis, sallad, chilibearnaise och färskost med smak av vitlök.

Låt som vanligt köttet vila utan folie i minst 15 minuter innan det trancheras, på så sätt låter du köttet behålla sin saftighet.  Servera tillsammans med ugnspotatis, sallad och en god bearnaisesås. Svårslaget. 

Mesquiterökt rostas