Ordet Järpe kommer från Isländskans jarpr, som betyder Brun. Rätten har sina rötter ända från medeltiden och har varit ett välkommet inslag i det svenska köket sedan dess. Järpar påminner till viss del om köttbullar eller pannbiff, men kryddas ofta med färska örter och annat som ger rätten dess karaktäristiska drag. 

Järpar kan tillagas med de flesta köttsorter som exempelvis viltfärs, fläskfärs, kalvfärs eller som idag med oxfärs. 

Dagens rätt är en av de enklaste varianterna på denna klassiker. En rätt som passar bra till vardags i höstrusket. 

Du behöver följande;

600 gram oxfärs. 


1 gul lök.
Ett knippe färsk persilja.
4 msk ströbröd.
1 dl mjölk.
Vitpeppar.
Salt.


Tillbehör:

Potatis. 
Rårörda lingon. 

Till såsen:

  • 4 dl köttbuljong.
    Vetemjöl.
  • 2 tsk kinesisk soja.
    12 krm svartpeppar.
  • Champinjoner.
Börja med att blanda ströbrödet med mjölken i en bunke. Låt blandningen svälla i cirka 10 minuter. Riv gullöken fint och klipp ned persiljan fint i blandningen. Blanda nu i oxfärsen och rör om noggrant så att persiljan fördelas ordentligt i smeten. Låt blandningen vila i cirka 10 minuter i kylskåp. 

Under tiden som du väntar på att smeten skall svälla och stabilisera sig kan du med fördel förbereda potatisen och champinjonerna. Skölj och eventuellt skala potatisen och skiva champinjonerna. Nu kan du försteka de skivade champinjonerna i smör under några minuter. När dessa har stekts färdigt tas dessa undan från stekpannan. 

Forma järparna till dess karaktäristiska form


När smeten har fått vila i cirka 10 minuter kommer den ha en relativt kompakt konsistens. Börja med att blöta dina händer och forma de avlånga järparna. Hetta sedan upp stekpannan till cirka 70% av max och lägg i en ordentlig klick smör. När stekpannan blivit tillräckligt varm och smöret har smält (utan att ha blivit brunt) lägger du i järparna och börjar steka dem. Var noga med att rotera dem ofta för att inte bränna dem. 


Stek järparna i smör för bästa resultat. Rotera dem ofta. 


När järparna börjar se klara ut tillsätter du den förstekta svampen tillsammans med buljong och kinesisk soja. Red såsen med vetemjöl tills den får rätt konsistens. Låt nu järparna puttra tillsammans med såsen i cirka 5 minuter. Krydda med svartpeppar och salt efter smak.


Järpar i skysås serverade tillsammans med kokt potatis och 
rårörda lingon. Underbart gott och rustikt. 


Järpar är en rätt man kan experimentera med i oändlighet genom att byta färs, kryddor och sås. Det är bara fantasin som sätter gränserna. 
Oxjärpar i skysås