Pannbiff får nog lov att kännetecknas som en riktig svensk klassiker. I synnerhet om den serveras med kokt potatis, stekt lök och brunsås. Underbart gott och rustikt.

Recepten för pannbiff är näst intill lika många som det finns kockar och valet av kött skiljer sig mellan de olika varianterna: Blandfärs, nötfärs, vildsvinsfärs, lammfärs o.s.v. Listan kan göras lång.

Pannbiffar med lök

Personligen föredrar jag nötfärs vid tillagning av pannbiff, även om just detta val ställer lite högre krav på kocken p.g.a. sitt låga fettinnehåll (blir med lätthet torrt och/eller bränt).

Generellt sett brukar nötfärsen göras av de lite segare bitarna från fransyska och nötinnanlår, men även överblivna delar från putsningen av filébitar och liknande tas tillvara på. All färs har betydligt kortare hållbarhet än motsvarande hel köttbit. Detta beror på att det naturliga skydd en hel köttbit har i form av hinnor och liknande förstörs vid malning.

Mitt recept är betydligt mer avskalat än de flesta andra och saknar exempelvis ströbröd. Anledningen till detta är att jag tycker om när det är lite mer kompakt till konsistensen.

Traditionell servering av pannbiff tillsammans med
kokt potatis, brunsås och lingon. 

Grundrecept pannbiffar med lök: 

600 gram nötfärs 10%
1 gul lök
1 helt ägg
0.5 dl mjölk
Salt
Peppar
Lökpulver

Löken hackas i lagom stora bitar och blandas ihop med övriga ingredienser tills konsistensen är jämn och ägget är helt utblandat med färsen. Blandningen formas till fyra biffar och steks därefter med fördel i smör tillsammans med skivad lök.

Serveras tillsammans med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon. Underbart.

Pannbiff