Hjortstek är en styckdetalj som är mycket uppskattad i Norden på grund av sin vilda karaktär, det går verkligen inte att ta miste på dess säregna smak. Ofta används hjortsteken i grytor eller andra långkok, men det går även utmärkt att dela i mindre delar och exempelvis steka. Köttet har naturligt en mycket låg andel fett och bland det högsta proteininnehållet som finns att hitta i vår fauna.

Dagens rätt tillhör inte den vanliga variationen av hjortstek; Grillad hjortstek. Detta är en rätt som gör sig bra som söndagsstek såväl som till fest. När det gäller stek så är förberedelser och tålamod som alltid A & O.

Hjortstek, välputsad.

Du behöver följande;

800 gram hjortstek. 

Marinad:

1,5 dl rapsolja.
3 msk kinesisk soya.
Färskmalen svartpeppar.
Salt.
Vitlökspulver.

Starkt paprikapulver.
Några stänk cayennepeppar.
En skvätt Cogcnac (välj med fördel en sort med rik sötma).


Tillbehör:

Färskpotatis.

Grön sparris.

Till såsen:

Färska kantareller.
2 förpackningar Kantarell och Cognac cremé fraiche

Börja med att putsa hjortsteken från hinnor och eventuellt fett. Ett bra förarbete med köttet ger en angenämare upplevelse vid servering. När man grillar över direkt värme ger bindväv och fett smak till köttet, men vid indirekt grillning är dock inte denna effekt lika uttalad.

När hjortsteken är putsad läggs denna i marinad, här den bör ligga minst 24 timmar i kylskåp. Köttet tas ut 1 timma innan tillagning. Marinaden är ett av Karnivors grundrecept, men med en touch av Cognac som gifter sig bra med viltsmaken.

Marinerad hjortstek
När steken har fått vila i rumstemperatur i ungefär 1 timme är det dags att grilla den. Vid tillagning av stora stycken kött lämpar sig indirekt grillning bäst p.g.a. tillagningstiden. Placera hjortsteken i mitten av grillen mellan glödbäddarna. Använd en termometer för att få de bästa förutsättningarna att lyckas med din stek. Ställ med fördel ett kärl för uppsamling av vätska direkt under köttet. 

Hjortstek innan indirekt grillning
Sätt på locket på grillen och säkerställ att spjällen, både de övre och nedre är öppna. För Weber så fungerar 3/4-dels öppna spjäll bra för den här rätten. 
Rekommenderad innertemperatur för hjortstek är 62 grader för medium. I detta fallet sattes termometern på 58 graders innertemperatur för ett medium-rare resultat. 
När rätt innertemperatur har uppnåtts, uppskattningsvis 25-30 minuter för 800 gram kött, tas hjortsteken ur grillen och läggs på ett fat för att vila. Notera att man ej bör lägga steken i folie! Genom att lägga steken i folie förlängs tillagningstiden, vilket spär på myten om att stek är segt och torrt.

Hjortsteken bör vila i minst 10 minuter innan man trancherar köttet, på så sätt får man en rätt tempererad, mör och saftig köttupplevelse.

Koka potatisen och sparris samtidigt som du steker kantarellerna i smör. När kantarellerna är färdigstekta tillsätter du cremé fraichen och reder såsen. 

Grillad hjortstek serverad med färskpotatis, sparris och en 
kantarell och cognacssås baserad på cremé fraiche. 
Smaklig måltid! 
Grillad hjortstek