Vildsvin är enligt min mening den perfekta mixen av det bästa från nötköttet och tamgrisen. Ett stabilt kött som är något mörkare än det vanliga griskött vi finner i affären. Vildsvin ses något oförtjänt som
svårt att grilla p.g.a. sin låga fetthalt, men sanningen är att det mesta kött går att grilla beroende på vilken metod man använder sig av. Exempelvis rostas, som är erkänt magert, är en riktig höjdare att grilla.

Denna gång grillar Karnivor vildsvinskarré, styckdetaljen som kanske är den mest lämpade för grillen.

Du behöver följande;

Cirka 800 gram vildsvinskarré.

Karnivors Viltrub (torra kryddor): 
Lök.
Lagerblad.
Paprikaflingor.
Tomatflingor.
Basilika.

Kryddpeppar.
Svartpeppar.
Enbär.
Salt.


Tillbehör:

Pommes frites.
Sallad efter smak.

Sås:

Färdig sås eller egenhändigt komponerad.


Som all annan karré är vildsvinskarrén fylld med senor och bindväv, börja därför med att grovputsa köttets yttre. När köttet är putsat vänder man det i en torr viltrub och klappar in det ordentligt så att det inte lossnar. 

Grillad vildsvinskarré
Viltsvinskarré med torr viltrub

När köttet har fått vila en stund och har närmast rumstemperatur är det dags att lägga det på grillen. Indirekt grillning lämpar sig särskilt väl när man skall grilla en hel karré. Temperaturen i grillen ligger lämpligen inom spannet 100-110 grader vilket tillåter köttet att tillagas långsamt och behålla mer vätska. När man tillagar kött långsamt skänker även bindväv och andra kollagenhaltiga delar smak till köttet.

Grillad viltsvinskarré

När köttet nått en innertemperatur på 64 grader plockar man ut det ur grillen och låter det vila minst 20 minuter. Grilltiden är uppskattningsvis 60-90 minuter beroende på grill och temperatur.

Grillad vildsvinskarré, trancherad

När köttet har fått vila är det dags att tranchera det. Ge inte efter för lockelsen att skära i köttet för tidigt, då kommer köttsafterna att rinna ur köttet och ge en torr matupplevelse.

Servera tillsammans med din favoritsås, sallad och pommes frites – Perfekt semestermat!

Grillad vildsvinskarré, serverad med sallad, pommes frites och chilibearnaise

Grillad vildsvinskarré