Fläskfilén anses vara den finaste styckdelen på grisen, eller t.o.m. delikatess i vissa sammanhang. Biten är ofta mörad och putsad, men behöver i regel lite extra omvårdnad innan tillagning. En väl putsad köttbit smakar alltid bättre.

Som alltid när det gäller griskött skall man vara noga med att få en tillräckligt hög innertemperatur för att döda eventuella trikiner, även om dessa är ovanliga i svenskt griskött numera. Vildsvin innehåller dock ofta trikiner, varför man alltid skall trikintesta detta innan förtäring.

Fläskfilén, markerad med rött på bilden

Under min senaste visit till den lokala mataffären lyckades jag hitta ett halvt kilo ekologisk fläskfilé
till bra pris vilken jag direkt blev sugen på att kombinera med gårdagens fynd – Liquid smoke (Hickorysmak).

Ekologisk fläskfilé

Marinaden:

1/2 dl rapsolja (föredrar denna före olivolja p.g.a. sina egenskaper i värme)
1/2 dl chilisås
1-2 msk honung
1 msk Liquid smoke (Hickorysmak)
Salt

Låt köttet marinera i minst en timme.

Köttet kolgrillades därefter med indirekt värme till en innertemperatur på 65 grader, lagom för fläskfilé. Vid det här laget luktar det helt underbart – Rökigt, sött, grillat. Hela spektrat.

 Som alltid, låt köttet vila 10 minuter innan servering

Serverad med ugnspotatis, avocado, tomater och
chilibearnaise. Smak och doft var ljuvlig.  
Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med slutresultatet. Köttet smakade riktigt bra, en blivande klassiker hemma hos oss. Hickorysmaksättningen är verkligen spännande, och går säkerligen att använda till mycket annat. 

Hickorymarinerad fläskfilé