Ordet Järpe kommer från Isländskans jarpr, som betyder Brun. Rätten har sina rötter ända från medeltiden och har varit ett välkommet inslag i det svenska köket sedan dess. Järpar påminner till viss del om köttbullar eller pannbiff, men kryddas ofta med färska örter och annat som ger rätten dess karaktäristiska drag. 
Järpar kan tillagas med de flesta köttsorter som exempelvis oxfärs, fläskfärs, älgfärs eller som idag med hjortfärs. 

Hjortjärpar i enbärssås är en variant på järpar för oss som uppskattar smakerna av vilt. Enbär har en mycket karaktäristisk smak som passar väl tillsammans med andra robusta smaker såsom rårörda lingon.

Du behöver följande;

700 gram hjortfärs. 


1 gul lök.
Ett knippe färsk persilja.
4 msk ströbröd.
1 dl mjölk.
3 krossade torkade enbär.
Vitpeppar.
Salt.


Tillbehör:

Potatis. 
Rårörda lingon eller lingonsylt. 

Till såsen:

  • Viltfond.
    5 dl matlagningsgrädde.
  • Krossade enbär efter smak.
    Färskmald svartpeppar. 
  • Salt.
Börja med att blanda ströbrödet med mjölken i en bunke. Låt blandningen svälla i cirka 10 minuter. Riv gullöken fint och klipp ned persiljan fint i blandningen. Rör om blandningen.

Blanda ihop lökel, persiljan med ströbrödet och mjölken.

Blanda nu i hjortfärsen och rör om noggrant så att persiljan och löken fördelas ordentligt i smeten. Tillsätt ett par teskedar viltfond och krydda med vitpeppar. Låt blandningen vila i cirka 10 minuter i kylskåp. 

Röran kommer att se ut ungefär såhär innan den fått vila. 

Under tiden som du väntar på att röran skall svälla och stabilisera sig kan du med fördel förbereda potatisen och sätta denna på kokning. 


Forma järparna till dess karaktäristiska form. 
När smeten har fått kommer den ha en relativt kompakt konsistens. Börja med att blöta dina händer och forma de avlånga järparna. Hetta nu upp stekpannan till cirka 70% av max och lägg i en ordentlig klick smör. När stekpannan blivit tillräckligt varm och smöret har smält (utan att ha blivit brunt) lägger du i järparna och börjar steka dem. 

Var noga med att rotera dem ofta för att inte bränna dem. Notera att järparna i detta skede ej skall bli genomstekta.
Stek järparna i smör tills de får fin färg. 

När järparna börjar fått en fin yta tillsätter man matlagningsgrädde direkt ned i stekpannan. 
Tillsätt nu även viltfond, krossade enbär, svartpeppar och salt efter smak. Låt nu järparna puttra tillsammans med såsen i cirka 15 minuter. 

Låt hjortjärparna puttra i enbärssåsen i cirka 15 minuter.
Genom att låta järparna dra sig i såsen låter man dem ta upp aromerna från viltfonden och enbären. 
Hjortjärpar i enbärssås med tillbehör. 
Servera hjortjärparna tillsammans  kokt potatis, lingonsylt och rå rödlök – En riktigt rustik måltid som passar bra nu i vintertider. 
Hjortjärpar i enbärssås