Flankstek är en styckningsdetalj som var populär förr, men som på senare tid börjat återvinna mark mycket p.g.a. dess fina egenskaper vid grillning. Dessutom är det en köttdetalj med bra näringsvärden;
21 gram protein och 5 gram fett per 100 gram, ligger bra i tiden. 

Till skillnad från exempelvis rostas har köttet en något trådigare konsistens och mer fett, vilket gör den mycket lämplig för köttgrytor och andra långkok. Flankstek används även till nötfärs.

Flankstek, markerat med rött på bilden

Märkligt nog har jag mycket liten erfarenhet av Flankstek, och hade framtill igår aldrig grillat det mer än i färdigmarinerad form från Scan. Då styckningsdetaljen, likt allt framdelskött från nöt, är relativt segt ställer det lite extra krav på förberedelserna. Man rekommenderar att flankstek skall marineras i god tid innan grillning, minst två timmar och att det skall hålla rumstemperatur innan tillagning för att inte bli segt. 

Köttet marinerades i ett par timmar innan tillagning i en enkel marinad gjord på:

Kinesisk soya, rapsolja, färsk vitlök, peppar, paprikapulver och lite honung (för ytan).

Köttet grillades på direkt värme (kol, så klart) tills det nådde en innertemperatur på 60 grader.

Jag blev nöjd med slutresultatet och kommer definitivt göra om det. Köttets karaktär är ganska annorlunda mot filé och har en betydligt mer rustik känsla. Köttet är inte segt, men bjuder på mer tuggmotstånd. Att förberedelse är A & O när det gäller flankstek kan ej understrykas nog mycket då kött av denna karaktär med enkelhet blir segt för den stressade kocken.

Grillad flankstek