Idag var det äntligen dags att inviga rökinsatsen till grillen. För dig som inte besökt Karnivor.se tidigare kan du läsa mer om den här.

Rökinsatsen med äppelträpellets

Tankarna kring vilket kött jag skulle välja har varit många, men lotten föll på en klassiker – Ryggbiffen. Anledningarna till valet är flera, men jag ville välja en bit som kräver en lite längre tillagningstid, allt för att ge maximal exponering för röken. Grillmetoden var indirekt grillning.

Ryggbiff, markerad med rött
Ryggbiffen är en detalj som man finner mellan entrecôten och rostbiffen, ofta kallad utskuren biff i folkmun. Om du beställer ryggbiff på en restaurant utomlands omnämns ofta denna som sirloin. 
Jag fick tag i en mycket fin ryggbiff dagen till ära
Detaljen passar väl till matlagning där man eftersträvar ett mer rustikt kött än filé, men ändå finare än exempelvis rostbiff. Ryggbiffen är en fettsnål detalj och är därför känslig för hög värme och överdriven tillagningstid. Populära tillagningssätt av ryggbiff är stekning av 1,5-2 cm tjocka skivor eller som ugnsstekt.

Att grilla kött med rökinsats behöver inte nödvändigtvis förändra förberedelserna så mycket, men man bör tänka på att köttet kommer att få en annan karaktär jämfört med när man grillar med endast kol eller gasol. Detta betyder att man fortfarande kan marinera sitt kött, men man bör anpassa eventuell marinad till rökigheten som köttet får under tillagning.

Rökinsatsen ligger mitt bland kolen för att bli varm. När rätt värme
uppnås kommer behållaren sakta släppa ut en jämn mängd rök.

Till dagens grillning använde jag endast salt och peppar som smaksättning direkt på köttet.
Börja med att torka av köttet med papper. Salta och peppra därefter detaljen efter egen smak.

Rökinsatsen fylls med äppelträpellets som ger en rund och sötaktig röksmak. Rökmaterialet kan bytas ut efter smak och andra populära alternativ är exempelvis; Björkflis, whiskeyträ och cederflis.
När man röker med trädflis kan man med fördel tillsätta en liten mängd vatten i rökinsatsen för att få en fylligare rök.

Innertemperaturen bör alltid mätas för bra resultat vid tillagning
av större köttdetaljer.


Köttet bör hålla rumstemperatur innan man inleder tillagningen, detta för att ha de bästa förutsättningarna för att köttet inte skall bli segt och behålla så mycket vätska som möjligt.

Som alltid vid tillagning av kött som tar längre än 15 minuter att tillaga använde jag mig av en termometer där jag satte måltemperaturen på 56 grader.

Ryggbiff brukar anses vara medium, lätt rosa, vid 60 graders innertemperatur.

Ryggbiff grillad på indirekt värme med rökinsats
Många som grillar kött på indirekt värme brukar grilla köttet ett par minuter på varje sida innan köttet placeras mellan glödbäddarna. Anledningen är att man anser att köttet bevarar vätskan bättre. Jag hävdar dock att detta inte är nödvändigt, så länge man låtit köttet nå rumstemperatur innan tillagning. 

Ryggbiff serverad med sallad, balsamvinäger och bearnaisesås

Köttet serverades tillsammans med en enkel sallad, toppad med balsamvinäger-gel, och bearnaisesås – Enkelt och absolut delikat. Köttet fick en fin smak av rök, utan att vara för mycket.

Äger du inte en rökinsats ännu? Köp en, jag rekommenderar det varmt! 

Grillad ryggbiff med äppelträrökning